Студенти показаха как се оборва климатична дезинформация

10 отбора от четири държави участваха във финалния етап на междунардно състезание в рамките на проекта “Disinfo Academy”. Студентите имаха за задача да идентифицират и опровергаят дезинформационни наративи, свързани с климатичните промени. По този начин те изпробваха на практика предложаната от проектния екип усъвършенствана методология за проверка на факти и работа с наративи. Студентите трябваше да анализират публикации на организации за проверка на фактите относно климатичните промени, да изолират един конкретен дезинформационен наратив, да го обяснят и да го опровергаят. При това със средства и начини, подходящи за младежката аудитория – видео, инфографика,презентация и др.

10-те отбора, които преминаха първоначална селекция, представиха своите медийни продукти на финала на състезанието. Събитието беше излъчвано на живо във Фейсбук на 28 май 2024 г. На челните три места се класираха два отбора от Националния университет за политически науки и публична администрация в Букурещ, Румъния и един отбор от университета “Коч” в Истанбул, Турция. Победителите бяха определени от международни жури в състав: д-р Ралука Силвия Чочина (НУПНПА, Румъния), д-р Леми Барух (“Коч”, Турция”), Лейла Синанович (Сараевски университет, Босна и Херцеговина) и Георги Марчев (Стори филмс, България).

Проектът “Disinfo Academy”, финансиран от програмата “Еразъм плюс”, се осъществява в периода 2022-2025 г. в партньорство между университети и организации в Румъния, България, Босна и Херцеговина и Турция. Проектът е посветен на разработването на иновативен курс за студенти и медийни професионалисти за проверка на онлайн дезинформация.